Katt och hund

cat and dog_328695215

Lite tvärt emot vad de flesta tror går det ofta lättare att introducera en katt för en hund än för en annan katt. En hund och katt ser inte varandra som konkurrenter och det finns goda möjligheter att de får en fin relation, det enda som krävs är tålamod och tid. Om din hund är van vid katter sedan tidigare brukar det så klart underlätta presentationen av den nya familjemedlemmen. Det är såklart en fördel om kattungen har en viss hundvana men det är inte nödvändigt. Om man tar det lugnt och försiktigt och tänker på säkerheten så brukar det gå bra.

Börja med att placera katten i en bur för att ha kontroll över situationen. Katten kommer säkert att fräsa en del men det är bara naturligt. De flesta hundar brukar å andra sidan bli väldigt nyfiken och uppspelt och det kan därför vara bra att ha den i koppel. Ställ gärna buren lite högre upp så känner sig katten tryggare. Det är också bra att klappa både hunden och katten och låta dem känna varandras dofter från dina händer. På så sätt kan de stilla sin nyfikenhet utan att gå för nära. Det kan vara lite olika hur lång tid detta moment tar, vissa djur behöver vara åtskilda i flera dagar på detta sätt och bara träffas korta stunder i taget. Här gäller det att kunna läsa av sina husdjur och alltid ta det säkra före det osäkra.

Nästa steg blir att släppa ut katten men att fortsätta att ha hunden kopplad. På det sättet har du fortsatt kontroll samt att katten kan närma sig hunden på egna villkor. Det är också bra att se till att katten har en reträttväg om den blir rädd. Ett vägghängt klösträd eller en högre klösträd ger katten en utmärkt plats att söka skydd på. Det finns ett stort utbud av olika tillbehör på nätet så det går att hitta bra möbler till din katt som passar både din plånbok och din inredningsstil.

Hundar vill ofta leka och jaga katten så lämna dem aldrig ensamma innan du är säker på att de känner sig trygga och lugna tillsammans. Om katten är rädd och försiktig så kan det vara bra att aktivera katten med olika leksaker för att få den att komma fram och glömma bort sin osäkerhet. För att lugna en ivrig och uppspelt hund så kan du istället distrahera den med godis och belöna ett lugnt och stilla uppträdande i kattens närvaro. När din katt och hund tillslut blivit vänner ska du se att de får ett stort utbyte av varandra, det gäller bara att ha lite tålamod!