Polishundar

police dog german shepard_135972611

Det ställs naturligtvis höga krav på polisens hundar. Förutom att vara i fysik och psykisk god form måste hunden vara stabil, läraktig och nyfiken. Hunden bedöms av Polismyndighetens egna instruktörer och besiktningsmän innan den godkänns och kan sättas i tjänst. Hunden måste först klara ett lämplighetstest och därefter ha ett godkänt prov på vald inriktning.

Idag finns det cirka 400 polishundar i tjänst i Sverige och tillsammans med sin hundförare gör de en mängd olika insatser varje år. Bland annat hjälper de till vid eftersökandet av försvunna personer, letar efter narkotika vid exempelvis husrannsakan och letar reda på föremål som kan vara viktig vid utredning av brott. Det finns också hundar som arbetar under speciella omständigheter, till exempel genomsökning av brandplatser och sökandet efter döda kroppar.

De flesta av polisens hundar är antingen Schäfer eller Malinois. En Schäfer utstrålar styrka och självsäkerhet och inger respekt. Den är också mycket lättlärd och samarbetsvillig och deras mentalitet passar för de höga krav som ställs. Malinois är en belgisk vallhund som är aktiv och vaksam och deras självsäkra sinne och stolta hållning gör rasen mycket lämplig som tjänstehund.

Hundarna bor tillsammans med hundföraren och deras familjer. Det är hundförarens uppgift att träna och sköta om hunden även på fritiden. En hundförare behöver lägga ner mycket tid på träning för klara de kontinuerliga testerna av hundens arbetsförmåga. Många hundförare tävlar också med sin hund och i Sverige finns tre olika mästerskap. Sommar-SM har momenten lydnad, skydd, spår, räddningssök och saksök. Vinter-SM har momenten lina och pulka och narkotika-SM är naturligtvis för utbildade narkotikahundar.

Om du vill veta mer om polishundar och deras vardag så kan du följa Stockholmspolisens hundenhet på Facebook