Ta med hunden i båten

I denna text tipsar vi om sådant man bör tänka på när man tar med hunden i båten.

1. Lär hunden att stiga på och ur båten

För vissa hundar så kan det gå hur smidigt som helst, medan andra kan behöva lite tid på sig att öva. Det är viktigt att det sker lugnt och kontrollerat så att inte hunden lär sig att bara kasta sig handlöst.

2. Förberedelser

Innan det är dags att kasta ankar så bör man se till att hunden är ordentligt aktiverad och att den har fått rasta av sig ordentligt. Har man en hund som ofta blir sjösjuk så kan din veterinär hjälpa till med recept på sjösjuketabletter. Packa med friskt vatten, en skål och någonting skönt att ligga på. Hunden ska gärna ha en väl skyddad plats där den har lugn och ro. Är du osäker på att hunden håller sig stilla så kan du behöva sitta bredvid den och hålla i exempelvis halsbandet eller flytvästen. En väldigt viktig säkerhetsfaktor är flytvästen – både till dig och hunden!

3. Vikten av en bra flytväst

Se till att ha en bra flytväst till hunden. En bra hundflytväst innebär att den håller en god kvalitet och att den är godkänd enligt standard för säkerhetskraven. Dessutom ska den ha en bra passform så den sitter bekvämt på hunden. Flytvästen ska kännas skön och inte riskera att hamna fel. Tänk på att det är viktigt med rätt storlek som är anpassad efter just din hunds vikt. Tänk på att samtidigt lägga till några extra kilo om din hund är långhårig, den väger ännu mer när pälsen blivit blöt. Ett bra och välkänt märke som tillhandahåller flytvästar till hund är Hurtta. Även om din hund kan simma så är en flytväst viktig, ramlar hunden överbord så är det väldigt svårt att lyfta in den i båten igen när den är i vågorna och du själv i båten. Hunden kan dessutom drabbas av panik om det blir en stressig situation vilket gör det ännu svårare och det underlättar med flytvästens lyfthandtag på ryggen.

4. Resa utomlands

Är resan tänkt att gå utomlands behöver du kolla vilka bestämmelser det gäller för just det landet och för att återvända till Sverige igen. En bra försäkring är dessutom viktigt att ha vid oförutsedda händelser.

5. Tänk på

Att absolut inte binda fast din hund med ett vanligt halsband och koppel på båten, om den får för sig att den ska hoppa i land eller överbord så blir den i värsta fall hängande i sitt koppel och detta kan få ödesdigra följder. Om din hund gillar att bada så se till att torka av den ordentligt. Den kan få vattensvans som är en slags inflammation i de nerver som finns vid svansroten, vilket är väldigt smärtsamt för den. Kolla också igenom öronen, särskilt om de har hängande öron, så de inte blir irriterade av att det ligger fukt kvar. Undvik vatten där det finns mycket alger då det är giftigt för din hund, den kan få i sig dem när den sedan tvättar av sin päls. Förekommer det algblomning så ska de inte bada alls. Sist men inte minst – ha alltid med dig färskt vatten till hunden ombord på båten, dricker de för mycket av saltvattnet så kan den drabbas av saltförgiftning.